Liefde in tijden van Tinder

Everything you need to know about love, sex, technology and relationships

BBC TWO – Victoria Derbyshire

Op 3 september publiceerde PsyPost een interview over onze nieuwste studie rond Tinder en ontrouw. Niet veel later explodeerde mijn mailbox en rinkelde mijn smartphone om de haverklap. Interviews voor deadlines die al bijna verstreken vanaf het moment dat ze gecommuniceerd werden. Iemand die zelf al zoveel gedatet had via Tinder dat ze er best wel een doctoraat over kon schrijven en of dat dan bij mij kon. En dan was er nog iemand van de BBC die wilde horen wat ik en mijn fantastische co-auteurs Dr. Elien De Caluwé en Dr. Alexandra Alexopoulos precies onderzocht hadden.

Ik was net onderweg naar het station om mijn trein te halen. Terwijl er wagens en bussen al toeterend passeerden, probeerde ik ons onderzoek – al hijgend – zo beknopt en helder mogelijk uit te leggen. “So interesting”, hoor ik aan de andere kant van de lijn. “Are you available tomorrow morning to talk about this in one of our programs?” Ik knik heftig en zeg dan snel “sure!” en vraag voor welk radioprogramma het is. “Oh no, you are going to be on TV. We will have you skype in, just make sure you have a strong wifi signal. I’ll forward you some instructions on this.” HOLY MOLY, mijn eerste internationale TV-optreden.

De volgende ochtend zit ik zoals afgesproken ruim op tijd achter mijn laptop. Ik heb deze geïnstalleerd op een door mijzelf ontworpen boekenconstructie zodat ik juist hoog genoeg zit en de lichtinval oké lijkt. Ik heb een skype-oproep en een van de medewerkers vraagt of ik het programma goed kan horen. Ik krijg alleen audio, geen video. Ik zeg “yes” tegen het lege scherm voor me. “Perfect, start talking when they ask you to.” Het gaat nog over een heel ander thema en ik besef dat ik eigenlijk totaal geen idee heb wat ze me zodadelijk gaan vragen.

Via skype hoor ik dat ze in het programma Victoria Derbyshire op BBC Two overgeschakeld zijn op het Tinder onderwerp. De presentatrice stelt de mensen voor. Er zit blijkbaar een psychologe (die ze wel Dr. noemen, ik moet duidelijk nog beter aan mijn PR werken) en een paar mensen die zelf actief hebben getinderd, al dan niet met succes. De presentatrice richt zich meteen tot mij (dat zie ik niet maar vermoed ik omdat ze mijn naam zegt). Of ik even kan toelichten wat ik precies onderzocht heb? Lekker breed. Ik probeer snel samen te vatten wat het meest interessant is, maar vind het enorm vervelend dat ik met niemand oogcontact kan maken en dat ik geen sociale situatie heb om in te schatten. Is het de bedoeling dat ik nog wat meer vertel? Had ik al lang moeten stoppen?

“Ongeveer 25% van de Tindergebruikers heeft eigenlijk een relatie”, zeg ik. “Het doel van onze studie was ten eerste om te weten te komen waarom zij dan een dating app als Tinder gebruiken en of deze motieven verschillen van singels. Opvallend is dat ze Tinder vaker dan singles gebruiken omdat ze nieuwsgierig zijn of omdat iedereen het nu eenmaal gebruikt. Ze verschillen niet van singles als het gaat om Tinder gebruiken als egoboost, entertainment tool, afleiding, of om op zoek te gaan naar casual seks. Ze gebruiken het opvallend minder om op zoek te gaan naar een relatie of hun flirtskills te verbeteren. Waarschijnlijk omdat ze al een relatie hebben. Daarnaast waren we ook benieuwd of mensen in een relatie die Tinder gebruiken een andere persoonlijkheid hadden dan single Tindergebruikers of niet-gebruikers die wel een relatie hadden. Mensen in een relatie waren minder vriendelijk en gewetensvol en meer neurotisch en psychopatisch vergeleken met de andere twee groepen. Tot slot hing een hogere score op psychopatie en een lagere score op vriendelijkheid en emotionele instabiliteit samen met het seksuele Tindermotief voor mensen in een relatie. Wie al een relatie heeft en toch op Tinder zit, gebruikt dit ook vaker als egoboost wanneer hij of zij een hogere score op narcisme of machiavellianisme heeft.”

Ik laat een pauze en de presentatrice haakt er meteen op in. Het zit er al op, de volgende is aan de beurt. Ook nu heb ik geen idee of het de bedoeling is dat ik deelneem aan het debat, omdat ik het debat niet kan observeren en dus ook niet interpreteren. Ineens wordt alles in sneltempo afgerond, ik krijg nog een bedankje van iemand achter de schermen en het skypegesprek wordt afgesloten.

Note to self wanneer ik het herbekijk: Volgende keer beter in de camera kijken en vriendelijk lachen als ik skype (ook als ik denk dat enkel mijn stem opgenomen wordt).

 

Laat een reactie na