Mijn inspiratiekast #1

In de reeks ‘mijn inspiratiekast’ deel ik mijn favoriete boeken, podcasts EN SERIES die mij inspireerden voor MIJN onderzoek EN HET LEVEN <3.

Daan Borrel: Soms is liefde dit

Daan Borrel schreef een brief in boekvorm over lichaam, seks en verlangen. Een brief die Daan Borrel naar haar vriend schreef nadat ze op vakantie kuste met een ander. Hoe komt het dat ik altijd weer naar een ander lijf verlang? Die vraag probeert ze in haar boek te beantwoorden aan de hand van haar eigen gedachten, de literatuur en zelfs het leven van haar grootmoeder. Haar relaas leest als een trein en ik betrapte mezelf erop overal stukjes tekst aan te strepen. Vragen over de liefde, verlangen en het leven die vele vrouwen hoogstwaarschijnlijk wel zullen herkennen.

Esther Perel: Liefde in verhouding

Esther Perel is op z’n minst gezegd mijn spirit animal. Met dit boek daagde ze de maatschappij uit en gaf ons allen een nieuw perspectief op ontrouw. Scheiden is niet langer taboe, schrijft ze, het nieuwe taboe is samenblijven met iemand die je bedrogen heeft. Aan de hand van levensechte ervaringen uit de therapiekamer gidst ze je door het land van ontrouw en weet ze je telkens weer te verrassen met haar baanbrekende inzichten. Ben je niet zo’n lezer? Check dan zeker haar podcast Where Should We Begin? Je voelt je als een vlieg op de muur tijdens haar koppeltherapiesessies. Elke aflevering luister je muisstil mee naar de problemen van een koppel die Esther Perel telkens weer op magische wijze weet op te lossen.

Dimitri Leue: Even gelukkig

Kijk. Met de ogen toe. En zie mij. Mijn beeld in jouw. Met jouw inbeelding.
Hoor. In stilte. En luister naar mij. Mijn stem in jou. Met jouw instemming.

Dit prachtige boek van Dimitri Leue over verliefden, de liefde, en dan ook nog wat verdriet verhuist al jaren met me mee. Ik droeg zijn teksten voor tijdens toneellessen, kroop zelf in mijn pen omdat ik zo geïnspireerd raakte door zijn schrijfstijl en maakte het verplichte lectuur voor al mijn lieven.

Alain de Botton: Weg van liefde

Dit boek moest ik af en toe even wegleggen. Niet omdat ik het niet goed vond, maar omdat ik hoopte datgene wat onoverkomelijk was toch nog even uit te stellen. Alain de Botton beschrijft in dit boek namelijk de weg van de liefde, alle hobbelige stukjes inbegrepen. Het eindigt dus niet zoals de meeste Disney films met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’, maar het begint juist ongeveer daar. Het laat zien dat die lang zeker kan, maar die altijd maar gelukkig zeker niet. Doodnormaal en tegelijkertijd een nagel aan de doodskist van de verheerlijking van de liefde. Een aanrader voor elke romanticus, maar wees gewaarschuwd, je zal het niet leuk vinden.

Podcast: Modern Love

Modern Love van de New York Times publiceert wekelijks essays van doodgewone mensen die heel wat over de liefde in al haar facetten weten te vertellen. Op een dag had iemand van de redactie een geniaal idee: wat als die essays nu eens voorgelezen zouden worden door een acteur? Elke aflevering duurt ongeveer 20 minuten, ideaal dus voor korte trein, fiets, of autoritjes. Ontroerende verhalen die zo prachtig worden voorgedragen dat je meermaals met een krop in je keel zit.

 

Elisabeth Timmermans