Mijn inspiratiekast #2

IN DE REEKS ‘MIJN INSPIRATIEKAST’ DEEL IK MIJN FAVORIETE BOEKEN, SERIES EN PODCASTS DIE MIJ INSPIREERDEN VOOR MIJN ONDERZOEK EN HET LEVEN <3.

BOEKEN

Maybe you should talk to someone - Lori Gottlieb

Een van de eerste dingen die je leert als je psycholoog of psychotherapeut wil worden, is dat je best zelf ook in therapie gaat. Lori Gottlieb deed het en geeft je via haar boek een idee over hoe dat precies in zijn werk gaat, die therapie. Heel wat levensthema’s passeren de revue en ze zet je meermaals aan het denken. Het is zo’n boek dat te goed is om uit te lenen aan vrienden omdat je het zelf nog minstens een paar keer wil lezen.

Vriendschap in tijden van eenzaamheid - Selma Franssen

Als een van je vriendinnen een boek schrijft, dan wil je dat natuurlijk lezen. Maar als het dan ook nog eens een interessant boek over een zeer relevant thema is, dan wil je het gewoon met de wereld delen. Als corona ons iets geleerd heeft, dan is het wel hoe bijzonder onze vrienden wel niet zijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk, vrienden maken (zeker na je dertigste en binnen een anderhalvemetersamenleving)? En waarom krijgt een vriendschap zo weinig (wettelijke) erkenning? Selma legt het je allemaal haarfijn uit met leuke anekdotes en een vlotte pen.

Ongetemd leven - Glennon Doyle

Het eerste boek dat ik las in 2021 en ondertussen al aan een paar vriendinnen cadeau gedaan. Dat zegt toch genoeg? LEES DIT en word een goddamn cheetah!

BINGE WORTHY TV SHOWS

The Split

Wist jij dat 1/3 van alle rechtszaken in België echtscheidingen zijn? Fantastisch idee dus om hier ook eens een serie rond te maken. Dankzij The Split krijg je een idee van hoe het er aan toe gaat bij die echtscheidingsadvocaten (en dat ze zelf geen helden zijn in relaties wordt ook pijnlijk snel duidelijk!). Herinner jij je nog het Ashley Madison schandaal (deze onlinedating website die buitenechtelijke affaires promoot werd gehackt en alle namen werden publiek gemaakt)? Blijkbaar D-day voor echtscheidingsadvocaten! Deze serie kan je bekijken via NPO Plus.
PS: Ben of ken jij een echtscheidingsadvocaat? Neem contact met mij op, please! Ik ben gefascineerd hierdoor en zit met duizenden vragen ;-)

PODCAST TIPS

Vogelen - Nele Eeckhout

Ⓒ Unsplash - Icons8 Team

Ⓒ Unsplash - Icons8 Team

Nele Eeckhout kennen jullie ongetwijfeld wel van Bob. Vogelen was de allereerste podcast die ik ooit luisterde. Jaren geleden, toen ik nog in Brussel woonde. Ik vond het intrigerend, wondermooi gemaakt en dwergpapegaaien ineens even aantrekkelijk als soulmates.

Mono No Aware - Anke Van Meer

Deze podcast kwam per ongeluk op mijn pad terecht, maar al na de eerste zin was ik verkocht. Een ware streling voor het oor. De muziek, de poëtische teksten en stem van Anke, de leuke mix van gasten en interpretaties. Heerlijk. Wie lockdowns en deze hele coronacrisis ook zo beu is en nood heeft aan een bakje troost getopt met laagje hoop: laat Uhuru je oren omhelzen en leer van Bob om weer uit te kijken.